Политиците от ЕС са обезпокоени от исканията на Турция във връзка с миграционната криза, пише Financial Times.

 

Анкара разчита на безвизов режим с Шенгенската зона, който трябва да получи срещу помощта си в борбата с нелегалната миграция. Премиерът Ахмет Давутоглу вече обяви на сънародниците си, че ще могат да «грабнат турския си паспорт и да заминат там, където пожелаят». Но европейските дипломати са убедени, че ЕС никога няма да се съгласи с това.

 

Високопоставен европейски чиновник в разговор с FT отбеляза, че тази ситуация «ще завърши лошо, а негативните последствия ще засегнат не само миграционната сделка».

 

Европейските политици вече са възмутени, се отбелязва в статията. Президентът на Франция Оланд се опасява от реакцията на десните сили, а неговият предшественик Никола Саркози вече се изказа «категорично против» отмяната на визите за Турция. В Германия против това решение са «Християнско-социалния съюз» и «Социал-демократическата партия», част от управляващата коалиция.

 

Безпокойство е забелязано и в Европарламента, който ще трябва да утвърди решението за безвизовия режим. Лидерът на най-голямата партия «Eвропейската народна партия» Манфред Вебер заяви за «сериозни препятствия» по пътя. В частност, той посочи, че Турция няма статус на «безопасна страна».

 

Брюксел настоява, че за либерализиране на визовия режим Анкара трябва да покрие 72 критерия, от които до момента са изпълнени само половината.

 

«Идеята Турция да получи така лесно либерализация на визовия режим е просто смешна. Това не е толкова просто, колкото те считат», — коментира източникът на FT.

 

Но ако Европейската комисия признае, че Турция е изпълнила всички изисквания, ЕС ще се окаже в капан, счита екс-посланикът на Евросъюза в Турция Март Пиерини.

 

«Не си представям Франция да се съгласи на тази сделка тази година, в предверието на изборите. Нито за миг не вярвам, че европейските страни искат този процес да се придвижи», — каза той.

Тагове: ; ; ; ;