Настоящото ниво на враждебност в руско-американските отношения бе отчасти предизвикано от «ругателното» отношение на САЩ към опасенията на Москва по повод нейната безопасност след края на студената война.

 

Такова е мнението на бившия министър на отбраната на САЩ Уилям Пери, пише The Guardian.

 

«За последните няколко години голяма част от вината може да легне върху действията, предприети от Путин. Но съм длъжен да отбележа, че в първите години след края на студената война, немалка част от отговорността за влошените отношения между Русия и Запада лежи върху САЩ», — заяви Пери.

 

Според него, първата грешка е било бързото разширяване на НАТО и включването в алианса на страни, които граничат с Русия.

 

«В същото време ние тясно си сътрудничехме с Русия. И тя бе започнала да мисли, че НАТО може да бъде и приятел, а не враг…, но тя сериозно се тревожеше от присъствието на НАТО около границите й и настоятелно ни призоваваше да не продължаваме действията си в тази посока», — отбелязва Пери.

 

Той допълва, че е лансирал идеята за по-плавно разширяване на НАТО. Но вице-президентът Ал Гор считал, че САЩ «могат да се справят с тези проблеми с Русия, които са предизвикани от подобни действия».

 

На опитите на Пери да обясни на американските политици гледната точка на Русия, те отговаряли:

 

«На кой му пука какво мислят те? Те са треторазрядна държава. Разбира се, тази гледна точка бе моментално чута от Москва. От този момент нататък всичко тръгна по нанадолнището», — счита бившият министър на отбраната на САЩ.

 

Втората грешка на САЩ, според него, е решението да се разположат системи на ПРО в Източна Европа. Пак никой не зачел мнението и аргументите на Русия. Нещо повече, Пери счита, че тази система е напълно безполезна и е напразно хвърлен финансов допинг.

 

«Мисля, че това са напразно хвърлени пари. Не считам, че системата работи. Опитах се да убедя Русия, че от това ПРО няма защо да се вълнуват, че системата и без това не работи. Но те не повярваха».

 

Третата грешка, според Пери, е подкрепата на цветните революции от страна на САЩ. Трябвало е да се има предвид ущърбът, който тази подкрепа ще нанесе на отношенията между Изтока и Запада.

 

Според Пери, Владимир Путин е започнал да счита, че САЩ имат ясен план да неговото сваляне.

 

«От този момент нататък в главата на Путин нещо прищрака и той реши: «Повече няма да си сътруднича със Запада»…Не знам какво е накарало Путин да повярва в това, че САЩ имат програма за разпалването на «цветна» революция в Русия. Но е важно това, че той вярва в този план на САЩ», — твърди Пери.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;