В Русия днес «има повече демокрация, свобода и процъфтяване, отколкото когато и да било в миналото», заяви в интервю за портала  Parlamentní Listy аналитикът Томаш Хаас, бивш съветник на президента на Чехия Вацлав Клаус.

 

А Западът, според него, преживява най-дълбоката си криза, която може да се задълбочи още повече, защото водещите икономисти пророкуват в близко бъдеще падането на долара и крах на западната икономика. ЕС е на границата на колапса, а мигрантската криза в Европа «се управлява и инициира от някого», — уверен е експертът от Чехия.

 

Той счита, че ситуацията около мигрантите вече е пределно изострена.

 

«EС нарушава собствените си правила, игнорира договореностите и споразуменията, в това число Дъблинската конвенция за статуса на бежанците. Шенгенската зона е парализирана. И всичко това се случи само за една година».

 

Според аналитика, Брюксел фактически не може да предложи никакво ефективно решение по този въпрос.

 

«ЕС дори не е способен да признае, че проблемът съществува, че от своята некомпетентност ЕС прави ситуацията още по-нетърпима. В началото на 2014 година аз предупреждавах, че ако ЕС не събере смелост да признае грешките си и да започне да ги поправя, то проблемите ще се превърнат в катастрофа. Сега, доколкото не сме направили нито крачка напред, се налага да зададем въпроса, в каква катастрофа ще се излее тази маса нерешени проблеми».

 

Кризата с бежанците, сред които вероятно има и правонарушители и терористи, вече заплашва и Чехия. От нея може да има спасение само тогава, когато ръководството на Чехия започне да прилага собствени мерки, за да сведе до минимум загубите на държавата. То трябва да престане да се оправдава с «европейските решения» и да осъзнае, че никакво «eвропейско решение» на дадения етап не съществува. Там, където мерките на Ангела Меркел са одобрени, проблемите са вече дълбоки и са достигнали катастрофални мащаби, — заключава експертът.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;