Тайната разузнавателна служба на MI6 и полицията на Великобритания разследват предполагаемите атаки на руските ВКС над гражданското население в Сирия, съобщи Daily Mail.

 

Както твърди изданието, Лондон прави «тайно досие», което може да се превърне в основание за предявяване на иск срещу Владимир Путин за обвиняването му пред международния трибунал във военен престъпник.

 

Според британския вестник, детективите на Скотланд Ярд вече са в Ливан. В задачите им влиза проследяване на активността на руската авиация в съседна Сирия.

 

Бившият министър на външните работи на Великобритания Дейвид Оуен не вярва на руските оправдания, че ВКС на страната не бомбардира медицински учреждения, които са под закрилата на международното право, пише изданието.

Той заявява: «Твърденията, че Русия преследва само такива групи, като Ислямска държава, — това е откровена лъжа. Дойде време да разобличим това лицемерие и нашата страна трябва да оглави това дело».

 

Американският Конгрес също гласува за създаването на военен трибунал за Сирия. Както се очаква, заключава Daily Mail, американските дипломати ще търсят подкрепата за тази инициатива от ООН.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;