Народните представители приеха днес предложенията на Валери Симеонов за задължителното гласуване, както и за налагането на санкции на онези гражданите, които отказват да гласуват.

 

Изборният кодекс бе гласуван на първо четене. Съпредседателят на Патриотичния фронт предложи всички, които не гласуват, да бъдат лишени от социални помощи за 3 месеца и глобени по 50 лева.
Депутатите одобриха съставът на Централната избирателна комисия да се допълва с представители на нови парламентарно представени партии, защото зад много от другите вече не стоят състоятелни политически сили. Предложението бе направено от БДЦ.

Прието бе и предложението преференциите да се изчислявани по начин, по който 20 гласа да могат да разместват листата и да изтласкват на челни позиции хора от нейния край. Това бяха предложения на ДПС и ГЕРБ.

На първо четене бе одобрено и предложението за машинно гласуване на АБВ — първоначално чрез 5 000 машини на предстоящите президентски избори, а през 2018 г. — във всички секции. Също бе одобрено и предложението на реформатора Настимир Ананиев за машинното преброяване на бюлетините.

Бе одобрено и  електронното гласуване, активната регистрация и забраната за духовни лица да агитират. Това бе предложение на реформатора Димитър Делчев.

Предложенията на ГЕРБ също бяха одобрени, а именно:  за по-кратка предизборна кампания от 2 седмици, създаването на 32 МИР за гласуващите в чужбина, както и нова формула за изчисляване на преференциални вот на местни избори, където 7% да са на база реално подадени гласове.
Народното събрание прие и предложението на Корнелия Нинова от Коалиция «БСП-Лява България» да има задължителен образователен ценз за членовете на секционни комисии.
Народните представители окончателно отхвърлиха агитацията на майчин език и задължителния образователен ценз за гласоподавателите, които предложи Волен Сидеров.

Тагове: ; ; ; ;