Турския поет Хюсейн Хайдар се извини пред Русия за Ердоган

 

Известният турски поет Хюсейн Хайдар се покая пред руския нараод за действията на президента Реджеп Таип Ердоган, виновен в свалянето на руски военен самолет, в който загина един от пилотите.


В своето стихотворение « Извинение пред великия руски народ», поетът пише, за вината, която изпитва, за това, че престъплението е извършено пред очите очите му, и  не е могъл  да го пресече. « Пред очите ни бяха скъсани братски връзки»- съкрушен пише поета

 

«….моля за прошка

От Маяковски и Горки, и от онзи Иван Съветски,

Защитавал от фашисти родната си земя…

 

Искам прошка от героите на страната,

.. Аз, Хюсейн Хайдар, турски поет

Признавам  вината, и вдигам глава към светлината

Не сумях да спася страната си от позора

Нека прости ме великия руски народ за това…

И падайки на колене моля за прошка от майката  на  пилота Олег Пашков

Прости ни Русия….»

 

На 24 ноеври 2015 година руския самолет Су-24 есвален от турски изтребител F-16.

Министерството на отбраната на Русия подчертава, че самолетът е извършвал полета си изключително над територията на Сирия, която е дала разрешението си за полети на военната авиация на Русия.

Катапултиралият пилот Олег Пешков е разстрелян от терористите, успяват да спасят щурмана, който е доставен в руска военна база. Там той заявява, че самолетът не е нарушавал въздушното пространство на Турция, и че турските военни даже не са направили връзка с екипажа, а са открили огън, лишивайки самолета от възможността да смени курса си.

Както съобщава WikiLeaks, президентът на  Турция лично дава команда за свалянето на руския самолет. По думите на източника на  WikiLeaks, турския държавен глава решил да « постави страната на ръба на война с Русия»  с цел обединяване на правителството и за да получи подкрепа.

 

Хюсейн Хайдар – известен турски поет, лауреат на  множество национални премии. Роден през 1956. През 1973 заема първо място на конкурса за поети, организиран от Министерстовто на националното образование. От 1979 година произведенията му излизат във водещи издания като « Общество и Изкуство», « Трудът на изкуството», « Литературен фронт», « Достояние», « Литература Яско», « Национално изкуство» и други

Първия поетически сборник на Хайдар излиза със заглавие « Страдащия от тюркюджу», за който получава премия на Академичното издателство.

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;