«Нашите все по-разединени и отчаяни европейски лидери нямат силата да приемат ефективни колективни мерки в отговор на нарастващата криза с бежанците», — пише на страниците на изданието Ги Верхофстад, екс-премиер на Белгия, понастоящем лидер на Алианса на либералите и демократите, част от Европейския парламент.

 

«Вместо да разработят стратегия за защита на тези, които бягат от варварството на Асад, ИД и руските ВВС, лидерите на ЕС искат да създадат система, която да «ограничи потока» — т.е. да хвърли отчаяните бежанци обратно в Егейско море», — продължава авторът.

 

В понеделник премиерът на Турция Давутоглу предложи на ЕС подобно илюзорно и бързо решение. Всички икономически мигранти и сирийски бежанци, които се доберат нелегално до гръцките острови, ще бъдат върнати назад в Турция. Страните от ЕС легално ще приемат само сирийци, които ще бъдат изпратени от Турция и Гърция.

 

Според авторът, подобен подход «e не само неморален, но и кардинално погрешен».

 

Конвенцията на ООН за бежанците забранява принудителната масова депортация.

 

«Ситуацията в Турция е ужасяваща от гледна точка на правата на човека, а системата за даване на убежище не работи. Има данни, че Турция насилствено гони сирийските бежанци обратно в Сирия», — добавя авторът.

 

Отстъпките на ЕС пред Турция авторът счита за погрешни, защото Анкара нарушава правата на човека и свободата на словото.

 

Верхофстад предлага свой план:

  1. Спешно да се създаде общоевропейска служба за гранична брегова охрана, която да охранява външните граници на ЕС и обработва молбите за предоставяне на убежище.
  2. Парите следва да се предоставят не на Турция, а на Върховния комисар към ООН за бежанците, за да се гарантират за бежанците образователни услуги и нормални условия за живот.
  3. «Трябва да работим енергично като единен блок, за да регулираме сирийския конфликт по политически път и да правим повече за сдържането на руската военна агресия — а именно, да се договорим за засилване на санкциите на ЕС по отношение на Москва», — пише авторът.

Тагове: ; ; ; ; ; ;