Председателят на Сръбската радикална партия Воислав Шешел изгори днес в столицата на Сърбия Белград знамената на ЕС и НАТО, съобщи ТАСС.

 

Това е протест на лидера на сръбските радикали срещу подписването на споразумение между Сърбия и НАТО, което, според Шешел, ликвидира независимостта на Сърбия. Това не е първата подобна акция на палеж на флагове, преди година Шешел отново радикално протестира срещу политиката на властите в Белград.

 

Палежът бе проведен пред сградата на Специалния съд, където за днес бе насрочено заседание за предаването на Шешел на Трибунала в Хага.

 

Присъдата срещу Шешел ще бъде произнесена на 31 март. Воислав Шешев заяви, че доброволно няма да се върне в Хага. Трибуналът в Хага му наложи 28 г. затвор.

 

Шешел, който вече беше в затвора към Трибунала 12 г. и очакваше присъда, нарече  «грамада от глупости» обвиненията за разпалване на междунационална вражда и подстрекателство към престъпления спрямо несръбското население на Хърватия, Босна и Херцеговина и Воеводина през 1991-1993 г., които обвинения му бяха повдигнати от Международния Трибунал.

 

През 2014 г. Воислав Шешел временно бе пуснат на свобода, защото тежка онкологична диагноза.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;