Канцлерът на Германия Ангела Меркел подложи на критика държавите от Източна Европа, защото «едностранно» са затворили «Балканския маршрут» на бежанците. Тя посочи, че така проблемът няма да бъде разрешен.

Необходимо е да намерим решение от името на всички 28 страни-членки на ЕС, а не всеки да работи самостоятелно за сметка на Гърция, заяви Меркел в интервю за радио MDR.  Тя повтори позицията си около затварянето на пътя, защото, според нея, това  няма да е траен изход от ситуацията:

«Считам, че едностранното решение на Австрия и действията на Балканските страни ще ни донесат по-малко бежанци, но така те поставят Гърция в изключително трудна ситуация. Нека намерим решение,  включващо всичките 28 държави-членки», заяви Меркел и обясни, че в Германия наистина пристигат по-малко бежанци след  затварянето на границите, но това съвсем не е трайно решение.

 

Ако не постигнем споразумение с Турция, Гърция няма да издържи дълго време , допълни германският канцлер.

 

Меркел акцентира върху разпределянето на мигрантите по квоти в ЕС, както и върху това, че решенията не се взимат в Анкара, а в Брюксел, където страните-членки трябва да направят своето.

Как ще се разпределят бежанци от Турция в страните от ЕС тепърва ще се обсъжда, но водеща роля в това трябва да има ООН, предложи Меркел. Според нея, бежанците, които бедстват в момента в Гърция, няма да бъдат пращани насила обратно в Турция, защото всеки от тях има право случаят му да се разгледан обстоятелствено.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;