«Сега действа временното примирие, но не бива да витаем в облаците. Войната в Сирия, макар и бавно, продължава», — пише адмиралът от ВМФ на САЩ в оставка, бившият главнокомандващ НАТО Джеймс Ставридис в статия за изданието.

 

Според него, става все по-очевидно, че Сирия като държава се превръща във фикция. Тя се раздира от гражданска война, значителна част от територията й се управлява от различни играчи, които не се подчиняват на никого и често изпитващи жестока омраза към това, което е останало от суверенната държава, разсъждава военният.

 

Вероятността Сирия отново да бъде събрана в единен дееспособен организъм е извънредно малка.

 

«Време е да помислим за разделянето на държавата», — счита авторът.

 

«Границите на Сирия, разбира се, бяха начертани в началото на столетието, когато «болният човек на Европа — Османската империя» — се разпадна след Първата световна война», — припомня Ставридис.

 

Една от причините, поради която страната е в хаос, е това, че тя вече е разделена чрез религиозни и национални граници, счита той.

 

Някои експерти вече дори са направили условно разделяне: според тях, на картата ще се появи алавитски регион с център Дамаск и крайбрежие под управлението на Асад, централна част под управлението на умерения сунитски режим и най-накрая  кюрдски анклав на изток.

 

«Разделянето на Сирия може да варира до пълния разпад на страната (както се разпадна Югославия след смъртта на маршал Тито) до федеративна система, както Босна и Херцеговина след Дейтънските споразумения или в слаб, но в някаква степен федеративен модел, подобно на Ирак».

 

Разделянето на която и да е държава поощрява сепаратизма в целия свят, преговорите с подобни части се провеждат изключително трудно. Съседите могат да се обявят срещу създаването на анклави, действащи като магнит върху техните собствени национални или религиозни малцинства, пише адмиралът, давайки за пример Турция относно отношението й към кюрдска държава.

 

«Незабавното разделяне би отстъпило голяма част от Сирия на сунитските екстремисти. Затова Асад с помощта на Русия едва ли ще се съгласят на пълното разделяне на страната. Затова най-вероятно ще се съчетае унищожаването на ИД и създаването на федерална система, позволяваща висока степен на местна автономност», — завършва авторът.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;