Тайната разузнавателна служба на MI6 и полицията на Великобритания разследват предполагаемите атаки на руските ВКС над гражданското население в Сирия, съобщи Daily Mail.

 

Както твърди изданието, Лондон прави «тайно досие», което може да се превърне в основание за предявяване на иск срещу Владимир Путин за обвиняването му пред международния трибунал във военен престъпник.

 

Според британския вестник, детективите на Скотланд Ярд вече са в Ливан. В задачите им влиза проследяване на активността на руската авиация в съседна Сирия.

 

Правозащитници от Amnesty International твърдят, че Русия нанася удари по болници в райони, които се контролират от въстаници, опитвайки се да изплашат местното население и да го накарат да подкрепя президента Башар Асад. В град Алепо, «където се ползва с популярност «Свободната сирийска армия», от септември миналата година са бомбардирани 8 болници, твърди изданието.

 

Както отбелязва британският вестник, още миналия месец министърът на външните работи на Великобритания Филип Хамънд е предупредил Москва, че «бомбардировките над болници са равносилни на военно престъпление». Източник от британското разузнаване в навечерието на издаването на поредния брой потвърдил пред Daily Mail,  че Лондон «внимателно изучава» ситуацията в Сирия.

 

Москва отрича, че нейните самолети са нанасяли удари по медицински заведения, които са под закрилата на международното право. Русия твърди, че бомбардира само терористи.

 

Но бившият министър на външните работи на Великобритания Дейвид Оуен не вярва на руските оправдания, пише изданието.

 

Той заявява: «Твърденията, че Русия преследва само такива групи, като Ислямска държава, — това е откровена лъжа. Дойде време да разобличим това лицемерие и нашата страна трябва да оглави това дело».

 

Американският Конгрес също гласува за създаването на военен трибунал за Сирия. Както се очаква, заключава Daily Mail, американските дипломати ще търсят подкрепата за тази инициатива от ООН.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;