България има намерение да възобнови преговорите за газопровода «Южен поток», съобщи заместник началникът на Министерството на енергетиката на Русия Юрий Сентюрин.

 

«Българските партньори активно поставят въпроса за възобновяване на преговорите за «Южен поток». Такава информация пристига до нашето министерство», — каза Сентюрин пред журналисти днес.

 

През декември 2014 година Русия обяви, че се отказва от «Южен поток» заради неконструктивната позиция на Европейския съюз. Газопроводът трябваше да премине през територията на България, Сърбия, Унгария. Европейският съюз се обяви против строителството на газопровода, защото, според третия енергопроект, на производителите на газ им е забранено да притежават магистрални тръбопроводи в ЕС.

 

Москва на свой ред обърна внимание, че статусът на подписаните по газопровода междуправителствени споразумения са над тези за енергопроекта, освен това, те са сключени преди приемането на тази клауза.

 

През февруари постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов допусна, че в перспектива страните от ЕС ще са заинтересовани да се възобнови проекта «Южен поток».

Тагове: ; ; ; ; ;