На преговорите между лидерите на Европейския съюз и Турция стана това, което се очакваше.  

 

Това заяви за предаването «12+3» по «Хоризонт» геополитическият анализатор Валентин Вацев.

 

Според него, целият български политически елит, с много малки изключения, е, първо — протурски, а после — проамерикански.

 

Той разясни позицията си около инцидента със сваления руски самолет на сирийско-турската граница, когато руският пилот бе принуден да катапултира и впоследствие бе убит от туркомани, част от терористичната организация, завесена и с атентата срещу Римския Папа в миналото, «Сивите вълци», които Турция подкрепя=

 

Според Валентин Вацев, инцидентът със сваления руски бомбардировач е имал за цел прекъсването на логистичната връзка на Русия с въоръжените ѝ сили в Сирия:

 

«Така разиграния сюжет се завърза окончателно, когато ръководството на Турция съвсем целенасочено и планирано свали руския самолет. Сметката беше такава тогава: „Ние сваляме един руски самолет и, понеже руската мечка никога не е можела и не може да отговаря съразмерно, руснаците свалят 7 наши, или поне 3, което е точно това, което е нужно, за да закрием проливите Босфора и Дарданелите“. Турция, според договора от Монтрьо, може да спре корабоплаването на всяка страна през проливи, с които Турция е в състояние на война. Размяна на въоръжени удари не е война, но никой не може да спре Турция да обяви започването на война. Спомняте ли си как на следващия ден след това събитие, турският печат, някак си радостно тръбеше, че през проливите е минал руски военен кораб, на палубата на който е имало руски войник, който държи гранатомет. Не метла, а гранатомет — т.е. търсеше се военно развитие на събитията около сваления руски бомбардировач …»

 

Кръгът на «ястребите» в САЩ, а и не само те,  са се надявали , че, ако Босфора и Дарданелите бъдат затворени от Турция, това би прекъснало „пъпната връв“ между Русия и въоръжените ѝ сили в Сирия. Като се прекъсне тази пъпна връв, руснаците трябва просто да си заминат Сирия, — направи извод Валентин Вацев.

 

Руските санкции, обаче, стовариха върху Турция загуби в размер на 10 — 20 милиарда, добави Вацев.

 

Санкциите са болезнени също и за Русия, допълни той.

 

По отношение преговорите между Турция и Европейския съюз за бежанската криза Валентин Вацев каза в предаването:

 

«Приятелите на Реджеп Ердоган в Съединените Щати не могат да принудят Владимир Путин да спре икономическия натиск върху Турция, но те могат, без каквито и да било проблеми, без каквито и да било затруднения, да принудят актуалното, днешното европейско ръководство, да компенсира щетите на Турция от руските санкции. В резултат на това Ердоган ще получи и вече получава една цяла кошница с бонуси».

 

«Да, Турция се задължава да приема нелегалните имигранти, а Германия се задължава да приеме легалните имигранти. Нелегалните се връщат в Турция, там се издава тескере за една нощ, а на другия ден същите хора се връщат с нов документ. Преходът от нелегалност към легалност е само един документ. Печатната машина прави документите бързо — така, че всичко, което Ердоган искаше да стане, стана», — обяснява геополитическият експерт Валентин Вацев.

 

Според Вацев, Русия вече инвестира в създаването Кюрдска държава, заедно със САЩ и Израел. А държава на кюрдите — това вече е огромен проблем за Турция, допълни той.

 

«Антиамериканизмът в Европа ще се превърне във водещата европейска идеология в следващото десетилетие. Новата европейска култура не е против ЕС, а против досегашната формула на европейското обединение. Умира пред очите ни не ЕС, а европейският федерализъм – идеята за Съединени европейски щати»,- твърди Валентин Вацев.

 

Геополитическият експерт не е оптимист и по отношение на родния политически елит.

 

«Ако обществото ни може да роди нови форми на политическата си субектност, имаме бъдеще», допусна той. 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;