Официалната тема на срещата на върха между ЕС и Турция на 7 март беше миграционната криза в Европа. Но докато лидерите на правителствата на страните-членки на ЕС и техните турски колеги обсъждаха методите за намаляване на бежанския поток, въпросите, които бяха поставени на карта, са значително по-сложни, пишат аналитиците от американския център Stratfor.

 

«Целта на Турция се простира далеко над пределите на визите и влизането й в Европейския съюз», — считат те.

 

Жестоката преговорна позиция на Турция е свързана с войната в Сирия, пише американския център. Анкара вече много години лансира идеята за създаването на зона без полети над сирийско-турската граница и създаването на т.нар. безопасна зона в северна Сирия.

 

«Но създаването на зона без полети без участието на Москва е твърде опасно за САЩ и ЕС. Нито САЩ, нито Европа няма да рискуват да влязат във военен конфликт с Русия», — се отбелязва в статията.

 

Чрез преговори за бежанската криза Турция иска да притисне ЕС, за да постигне компромис с Русия. Според аналитиците, на Брюксел ще му е сложно да поправи отношенията си с Москва след нееднократното продължаване на санкциите.

 

«Европа употреби срещу Русия икономически санкции след началото на украинската криза. И макар някои членове на ЕС да изразиха несъгласието си със санкциите, Германия и до днес все още успява да съхрани европейското единство и да продължи санкциите. Но тази система е все по-сложно да бъде поддържана», — пише американския аналитичен център.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;