Надписът върху снимката е дело на "народното творчество" от ползвателите на социалните мрежи.
Надписът върху снимката е дело на «народното творчество» от ползвателите на социалните мрежи.

В интервю за ВВС вицепремиерът на страната Меглена Кунева заяви, че България подкрепя споразумението с Турция за спиране на бежанския поток към ЕС.

 

Кунева твърди в интервюто, че страната ни е съгласна с квотната система на разпределение на мигрантите, създадена от ЕК:

За жалост квотната система не работи много добре. Това е въпрос, който опира до желанието на бежанците е, не зависи от нашите намерения. България продължава да е вярна на обещанията си в тази сфера. Но няма как да накараме хората, които желаят да живеят в Швеция и Германия, а ние да ги принудим да дойдат в България. В България говорим на език, който не е широко разпространен, както немският или английският, това е първата трудност, с която мигрантите ще трябва да се справят. Германия и Швеция са много по-добре развити в икономическо отношение и бежанците се разчитат, че там ще имат много по-добър живот», — твърди в интервюто си за ВВС Меглена Кунева.

 

По отношение на оградата, която страната ни изгражда по турската граница, Кунева отговори следното:

Тук става дума за легалните и нелегалните мигранти. Налице са терористични заплахи, не ме разбирайте неправилно- не твърдя, че бежанците са терористи или нещо, което се приближава точно до този термин. Но нека сме бдителни, защото редом до хората, които търсят безопасно убежище, вероятно ще дойдат и такива, които искат да направят нещо лошо, — продължава в интервюто си Кунева.

Тя обяснява още, че страната ни издига оградата по границата с Турция, защото не може да си позволи да разположи в района толкова много гранични войски или армията.

Вицепремиерката на страната ни отговаря и на въпрос за ускоряване преговорите за членството на Турция в ЕС, подчертавайки, че Анкара е приятел на България:

 

Когато се говори за ускоряване на преговорите, това означава, че трябва да са изпълнени задълженията, да е налице придържане към политическите критериите. Либеразилирането на визите за турските граждани по отношение на Европа – това е стъпка в правилната посока. Това значително ще помогне на обществото в Турция и в същото време ще направи Европа по-чувствителна към нуждите на Анкара, — заяви вицепремиера Меглена Кунева.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;