Депутати от Европейския парламент апелираха към Федерика Могерини, шеф на дипломацията на ЕС,  да вкара строги персонални санкции срещу президента на Русия Владимир Путин и към още 28 души, които са забъркани в случая около Надежда Савченко.

 

Европейските политици настояват да се възпрепятства влизането на Владимир Путин и на другите 28 в списъка на територията на Европейския съюз, да им се замразят активите и дори да се конфискува имуществото им, — предаде РИА Новости.

 

Под писмото до Федерика Могерини са поставили подписите си 57 евро-депутати, то съдържа списък на «отговорните за отвличането на Савченко, както и за транспортирането ѝ до Русия, незаконното ѝ задържане и фалшивите обвинения срещу нея“.

В «черния списък», освен Путин, са влизат шефът на Федералната служба за сигурност Александър Бортников, ръководителят на Комитета по международните въпроси към руската Държавна дума Алексей Пушков, ръководителят на Следствения комитет Александър Бастрикин, лидерът на ЛНР Игор Плотницкий, както и следователи, съдии и други длъжностни лица от Русия.

Съобщението е пуснато в „Туитър“ от полския евродепутат Яцек Сариуш-Волски.

Не е ясно по какви причини липсва лидерът на ДНР, (бел.ред). Вероятно е случаен пропуск.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;