CNN, в ефир на 08 март 2016 година.

Според много западни лидери, когато стане дума за разрешаването на кризата в Сирия, ние сме в ръцете на Путин, той управлява всичко там. Доколко това е опасно? Доколко, според Вас, това противоречи на американските и западните интереси?

 

Мадлин Олбрайт, екс-държавен секретар на САЩ: Трябва да призная, че никога не съм виждала толкова объркана ситуация. Русия беше въвлечена в сирийската криза, защото тя искаше да отклони вниманието ни от Украйна, където тя незаконно завзе Крим. И, покрай всичко останало, Русия поиска да възстанови влиянието си в Близкия Изток, а също, както считам, да отслаби НАТО, т.е. НАТО и Европейския съюз, сблъсквайки ги. Някои хора нарекоха този процес милитаризация на бежанците.

 

Трагедията тук е в това, че тези нещастни хора, които не искаха да бягат от своята родна страна, в действителност се превърнаха в пешки в къде-къде по-огромна — не бих искала да употребявам тази дума — игра. Пешки в изключително цинична игра, отчитайки това, че ги използват. Това е трагедия.

 

Много бих искала, честно казано, САЩ да могат да приемат повече бежанци. Много трудно ще успеем да поучаваме други страни какво да правят, ако ние самите не проявим щедрост.

 

Аз съм бежанка. Аз нямам ужасяваща история, но аз съм така благодарна на Америка. Америка е голяма страна и бежанците действително работят упорито и искат да бъдат част от американското разнообразие.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;