99С идването на власт на Реджеп Ердоган Турция изгуби своето външнополитическо влияние и никога вече няма да бъде надежден партньор за Европейския съюз, така счита политологът, професор от австрийския университет в Грац Керем Октем. Това той написа в колонката си в Tagesspiegel.

 

«Външнополитическото влияние на Турция вече отдавна отиде в миналото. В Близкия Изток и в Сирия Турция е почти напълно изолирана», — пише той, отбелязвайки, че с действията си Анкара предизвиква недоверието на Западните страни.

 

Според политолога, думите на Ердоган се разминават кардинално с истинското положение на нещата в страната.

 

«Беше очевидно, че риториката на правителството на Ердоган напълно не съответства на реалните военни и политически възможности на страната», — пише Октем.

 

Авторът на материала подлага на критика позицията на ЕС относно това, че миграционната криза в Европа може да се разреши единствено и само с участието на Турция.

 

«Трябва да се зададе въпросът, защо немският канцлер и страните от Европейския съюз така силно възлагат надеждите си на една държава, когато самата тази държава е на границата на икономическия и политически колапс. Това е безсмислено от гледна точка на стратегията и ефективността», — пише политологът.

Тагове: ; ; ; ; ; ;