«Деликатното» примирие, сключено за Сирия, ни даде възможност да се замислим не само за войната в тази близкоизточна страна, но и над украинския конфликт, пише в своята статия за

 

The National Interest научният сътрудник, специализирал по изучаване на постсъветското пространство от аналитическия «Институт Кенън» Майкъл Кофман.

 

Според него, анализирайки дадени аспекти от войната в Сирия, може да се направи извода за това, как би протекла аналогична «опосредствана война» в Украйна, ако Западът по-активно би подкрепял украинските въоръжени сили.

 

Както отбелязва авторът, преди година много привърженици на идеята за предоставяне оръжие на Украйна считаха, че САЩ могат с помощта на този или други твърди методи по отношение на Москва да увеличат руските военни загуби и да заставят ръководството на страната да прекрати «агресията», което би довело или да примирие при условията на Запада, или до «политическата капитулация» на Русия.

 

Подобни теоретични идеи така и не бяха изпитани на практика — но това се оказа, че е за добро, защото събитията през изминалата година в Сирия отчетливо демонстрираха, че подобни твърдения са минимум съмнителни, твърди Кофман.

«В Сирия се води опосредствана война срещу Русия и нейните съюзници, а САЩ  отстъпват в тази война — дори според мнението на някои вече са изгубили», — пояснява експертът.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;