ЕС прояви безотговорност, съгласявайки се с нарушаването на международното право, чрез предложения от Турция принцип на обмен на нелегални мигранти с ЕС, прибиваващи в Гърция, срещу сирийски бежанци от Турция, счита съдиректорът на неправителствената белгийска организация за защита правата на бежанците CIRE Каролин Интран.

 

«Това е безотговорно, това е нарушение на международните конвенции и европейското право. Априори, когато човек (бежанец, бел.ред.) успее до се добере до европейска територия и после депозира молба за предоставяне на убежище, моментално трябва да се приложи европейското право: въобще не може вече да се повдига въпроса за неговото изпращане в друга държава», — каза експертът във вторник в ефира на RTBF.

 

Лидерите на 28-те страни от ЕС и премиерът на Турция Давутоглу пред нощта във вторник съгласуваха шест принципа от миграционното споразумение, което слага край на кризата на мигрантите в ЕС от Близкия и Средния Изток по «балканския маршрут» и позволява възстановяване на Шенген вътре в самия ЕС.

 

От своя страна Турция се задължи да приема връщаните от ЕС нелегални мигранти, пристигнали в Европа от нейна територия, но в замяна тя ще изпраща в общността на законни основания сирийските бежанци на принципа «eдин за един».

Тагове: ; ; ; ; ;