За да може потокът от мигранти да бъде спрян, трябва да се реши проблема с войната. От началото на тази година 136 000 души са влезли в ЕС нелегално, като от тях 127 000 са преминали през Турция. Вероятно голяма част от тях са сирийци. Това коментира журналистът Елена Йончева в предаването „Лице в лице” по Бтв.

 

„Всички външни граници трябва да се затворят и да се минава само през контролно-пропусквателните пунктове”, коментира премиерът Бойко Борисов.

 

Тези дни стана ясно, че по-голямата част от видеонаблюдението по българо-турската граница не работят. Дадени са 78 милиона лева за тези камери от 2010 г. насам. Защо не работят – това е въпросът, технически проблем няма, но Гранична полиция няма пари да плати електричеството за тези камери, посочи Йончева.

 

От Елхово до Малко Търново камерите не работят и това е официална информация от МВР, допълни тя.

 

Според мен не е възможно изцяло затваряне на границите. Това значи Гранична полиция и войската да стоят на 20 метра по цялата граница, коментира журналистът.

 

Турция най-малкото, което иска са пари. Говори се за различни суми.

 

Те искат изграждане на буферна зона – град за бежанци, и ако това не стане, ще ги качи на автобуси и ще ни ги изпрати. Затова най-доброто е да се реши проблема с войната, коментира Йончева.

 

Бъде ли разделена Сирия, бъде ли изградена буферна зона, това значи, че ще има база за терористични групировки, които ще шантажират не само Европа, но и целия свят, посочи тя.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;