Турция иска от ЕС 20 млрд. евро, вместо три, за да се минимизират последствията от миграционната криза, предаде РИА Новости.

 

Делегацията от Турция е предоставила план на участниците в срещата на високо равнище в Европарламента в Брюксел, който предвижда приемането на всички несирийски бежанци, които не са получили убежище в ЕС или са били заловени в турските териториални води.

 

Дипломатически източници съобщават, че по време на подготвителната си среща с германския канцлер Ангела Меркел и министър-председателя на Холандия Марк Рюте турският премиер Ахмет Давутоглу е поискал от ЕС финансова помощ, надвишаваща първоначалната сума от три милиарда евро.

 

Един от анонимните източници е заявил, че става дума за сума в размер на 20 милиарда.

 

В замяна на разширения прием на бежанци Анкара настоява да се въведе режим на безвизово придвижване между Турция и ЕС още през юни, а не през месец октомври, както бе планирано по-рано.
Новите искания на премиера Давутоглу са довели до промяна на графика на срещата на високо равнище, която може да продължи извън планираното време.

До момента е ясно, че ЕС предлага допълнителна финансова помощ на Турция в размер на 3 милиарда евро за нуждите на бежанците от Сирия преди края на 2018 г., съобщи Ройтерс, позовавайки се на проект за съвместно изявление след срещата на върха, в който се посочват предложенията на Брюксел за Анкара.

ЕС е готов  да вземе директно от турска територия по един сирийски бежанец в замяна на всеки депортиран мигрант от гръцките острови, който Анкара се съгласи да приеме.

 

Брюксел е съгласен да облекчи визовия режим за турски граждани в Шенген в края на юни, още преди планирания срок.

 

Шантажът на Турция продължава.

 

До кога?

 

Докато някой не ги измете тези в Брюксел.

 

Друг вариант НЕ съществува.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;