Турция и САЩ задълбочиха сътрудничеството си в разузнаването, около границата със Сирия работи съвместен координационен център на ЦРУ и турското разузнаване MIT, съобщи Washington Post.

 

“ЦРУ и турският му партньор MIT работят съвместно в секретен координационен център недалеко от границата със Сирия”, — пише изданието, отбелязвайки сътрудничеството между турската власт, “ЦРУ и други разузнавателни служби на САЩ”.

 

Източниците на изданието съобщават, че “сътрудничеството на ЦРУ и MIT е извън рамките на работата по чуждестранните метежници”. В частност, събеседниците на изданието отбелязва, че ЦРУ е пуснало от авиобаза “Инджирлик” в южна Турция безпилотни самолети за работа на територията на Сирия.

 

По-рано командващият европейското командване на САЩ (EUCOM) и командващият силите на НАТО в Европа генерал Филип Бридлав заяви, че отношенията между САЩ и Турция във военната сфера си остават “много здрави”, независимо от напрежението от ситуацията в Сирия.

 

Напрежението в отношенията между Вашингтон и Анкара възникна, защото САЩ подкрепят кюрдите в северна Сирия, понеже са убедени, че те се борят срещу терористичната групировка Ислямска държава. В същото време Турция извършва артилерийски обстрел срещу позициите на сирийските кюрди, считайки ги за терористи. Вашингтон заяви, че Турция си остава “важен съюзник на НАТО”, но призова Анкара да прекрати обстрелването на частите, които се борят срещу Ислямска държава.

Тагове: ; ; ; ; ;