Когато започнаха да ликвидират ТКЗС-тата през пролетта на 1992 година аз организирах събор на кооперациите от Южна България в Ръжево Конаре.

 

Пловдив беше опитното поле, тук първо пробваха модела. Организирах събора в селото, в което се е издигнато първото ТКЗС. Всеки ден пишех за този проблем на първа страница на „Дума”, ударно, бунтове тресяха селата, хората не си даваха ТКЗС-та. Срещу тях беше хвърлена полиция.

 

Ченгетата бяха объркани – вместо да гонят бандити, търчаха по селата да дърпат отрудени хорица.

 

Абе, съсипаха българското село. По това време областен управител на Пловдив бе бащата на президента Петър Стоянов? Баща му — Стефан Стоянов, е бил платен доносник на Държавна сигурност

Това ми довери Атанас Ракидов, бивш полковник от ДС, който го е вербувал. Държавна сигурност му създава алиби, като го праща в лагера в Бобов дол за 6 месеца месеци след 9 септември 1944 година. Иначе как да си обясним, че синът на Стефан Стоянов, врагът на народа, шефът на легионерите в Асеновград, ще учи право. През 68-та година в юридическия факултет на Софийския университет приемаха само 20 души .

 

Как синът на народния враг ще стане комсомолски секретар на елитната тогава пловдивска гимназия „Лиляна Димитрова”?! Как едно момче, след като завърши право, ще дойде в Пловдив и веднага ще започне работа като адвокат?! Тогава за да станеш адвокат, трябва да има разрешение от министъра на правосъдието. Може да те назначат за юристконсулт, но да започнеш като адвокат веднага след дипломирането си – абсурд.

 

Това и истината, но тя се покри. Стефан Стоянов се държа изключително мръсно по времето на правителството на Филип Димитров. Като областен на Пловдив той публично нареждаше: тухла върху тухла да не остане от ТКЗС-та.

А точно тогава американски експерти бяха направо изумени, че готова окрупнена, комасирана земя, ще се раздава на парчета. Но те сринаха всичко. Не е виц, а самата истина — на томбола в пловдивски села се разиграваха расови крави. Колеха бременни елитни животни.

 

В Костиево имаше специална кравеферма, в която 25 години се прави селекция на най-хубавите животни. Оборудвана – супер! И изведнъж -всичко беше пометено. И какво да правят хората? Теглиха ножа на елитни, расови животни селекционирани 25 години.

 

Никъде другаде по света няма такова варварство. На мен ми настръхна косата като чух как заблуждават народа. През януари Жельо Желев държа реч в Пловдив и се изцепи: ако имаш два декара, ставаш милионер. Ще станеш, ама – другия път.

 

Под 150 декара си нищо! Изкарваш колкото да прехраниш фамилията си – какъв пазар, каква конкуренция. А наскоро слушам как някогашния детски учител и по случайност председател на Народното събрание –Алексанъдр Йорданов, назидателно внушаваше, че разрухата е започнала по време на Жан Виденов!

 

Просто така му се иска! Селското стопанство беше съсипано при Филип Димитров, а икономиката – при Иван Костов. Не съм чувал да са били министри при Жан Виденов.

 

Стефан Северин

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;