Президентът на Турция Реджеп Ердоган за пореден път ще унизи Европа, пише за The Guardian професорът по журналистика от Лондонския университет Рой Гринслейд.

 

Гринслейд нарича Ердоган «враг на свободната преса» във връзка с неотдавнашните събития в Турция: през нощта срещу събота полицията се разправи жестоко със стихийния митинг пред редакцията на опозиционния вестник Zaman в Истанбул.

 

Срещу протестиращите беше използван сълзотворен газ, водомети, гумени куршуми.

 

После полицията нахлу в сградата на редакцията и изхвърли журналистите.Главният редактор на изданието беше уволнен, а сайтът блокиран.

 

Повод за протеста беше назначеният от съда попечителски управителен съвет за изданието. Според журналистите, това ще постави кръст на вестника.

 

След този инцидент председателят на Европарламента Мартин Шулц заяви, че национализацията на Zaman от страна на турските власти ще се обсъжда на срещата ЕС-Турция в Брюксел.

 

Гринсдейл припомня, че този случай съвсем не е единствен. През есента турската полиция завзе с щурм офисите на две телевизии на турския холдинг Koza-Ipek, защото те имаха подкрепата на ислямския проповедник Фатхулла Гюлен.

 

Същото се случи и с тези канали и вестници, които подкрепят кюрдите.

 

«Ердоган е враг на свободната преса. Проблеми с Ердоган имат всички, които са против него», — подчертава авторът.

 

Гриндейл, обаче твърди, че «няма никакъв шанс» ЕС да «скастри» Ердоган, заради нарушаването правата на човека и пресата.

 

«Президентът на Турция ще се измъкне, защото той е нужен на Европейския съюз за решаване на бежанския проблем», — твърди авторът.

 

Той припомня неотдавнашните думи на генералния секретар на «Репортери без граници» Кристоф Делуар, който призова европейските страни да използват «всички лостове на влияние» и да дадат на Ердоган да разбере, че докато Анкара тъпче европейските ценности, за никакво присъединяване към ЕС въобще не може и да става дума.

 

Впрочем, самият Делуар не очаква от ЕС решителни действия, защото до момента е демонстрирал само «заслужаваща порицание слабост».

 

«Не бива да се правим, че всичко е наред, след като Ердоган завзе контрола над главния опозиционен вестник по такъв жесток начин. Ще позволи ли ЕС да бъде унижен?», — задава въпроса си генералният секретар на RWB.

 

Според Гринслейд, отговорът на този въпрос, отчитайки факта, че Ердоган е нужен на ЕС като съюзник,  е «ДА».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;