На фона на руските санкции и оттичането на туристи турската икономика търпи нови бедствия — тя е неспособна да плаща кредитите си, натискът от банките над страната се засилва, пише Bloomberg, позовавайки се на данни от Агенцията по банково регулиране и надзор.

 

Както съобщава агенцията, ситуацията в банковата сфера в Турция продължава да се влошава.

 

Броят на непогасените кредити нарасна до 3.18 % — това е най-високият показател за последните няколко години. Причини за поредната вълна трудности в икономиката на Турция са руските санкции, девалвацията на националната валута и политическата нестабилност в страната, което повлича след себе си още по-голямо намаляване броя на туристите, пише агенцията.

 

За двата месеца от 2016 година обемът на просрочените кредити в Турция е нараснал на 514 милиона долара, увеличавайки се с 60 % в сравнение със същия период през миналата година.

 

Ръстът на тези показатели се отразява негативно върху състоянието на банковата индустрия в страната, отбелязва агенцията.

 

«Тази тенденция ще продължи да расте. Не може да се каже, че ситуацията излиза от контрол, но влиянието на руските санкции, ударът по туристическата индустрия, растящите разходи и отслабващата валута ще продължат да нанасят ущърб на корпоративния сектор», — цитира думите на кредитния аналитик от Commerzbank Апостолос Бантис агенцията.

 

Тагове: ; ; ; ; ;