Турбьорн Ягланд, генерале секретар на Съвета на Европа,  в остър тон призова Турция да защитава свободата на медиите.

 

Призивът бе отправен в спешен порядък предвид решението на контролирания от президента на Турция Реджеп Ердоган Конституционен съд в Инстанбул издаде решение за определяне на държавен управителен съвет на опозиционния вестник Заман, което по същество е национализиране на частно издание, предаде агенция АНА-МПА.

 

Турски съд реши в петък попечителски, т.е държавен,  управителен съвет да ръководи най-високотиражния опозиционен вестник, с тираж около 850 000 броя дневно, който бе обвинен, че е част от мрежата на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен.

 

Решението, което бе взето по искане на прокурор, разследващ религиозното движение на Гюлен по обвинения в тероризъм, предизвика масова демонстрация в Истанбул.

 

Турбьорн Ягланд припомни, че Турция е учредителен член на Съвета на Европа и е ратифицирала Европейската конвенция за правата на човека, която тя е длъжна да спазва.

 

Потъпкването на свободата на словото от страна на турските власти бе разкритикуван от много страни, в това число от правителствата на САЩ и Русия, от държавите членки на ЕС, а също и от международната организация «Журналисти без граница».

По-рано Реджеп Ердоган закри и други вестници, телевизионни канали и една радиостанция. В числото на вече закритите вестници е в. Джумхюриет, чийто главен редактор и журналист до скоро бяха в следствения арест, обвинени в шпионаж. Контролираната от Ердоган турска прокуратура поиска доживотен затвор за журналистите. Преди броени дни те бяха освободени.

Тагове: ; ; ; ;