Член на висшият команден състав на руският флот, обяви пред ТАСС в събота, че е запланувано изпращането на единственият тежък руски самолетоносач в Средиземно море през това лято.

 

„През това лято ще изпратим „Кузнецов“ в Средиземно море, като част от постоянната военноморска групировка на Русия в района“ – обяви говорителят.

 

В момента самолетоносачът се намира в пристанище в Мурманск, където върви подготовка и възстановяване на техническата готовност преди пътуването към местоназначението. До началото на лятото плавателният съд трябвва да бъде модернизиран и преоборудван за използването на нови видове самолетни боеприпаси.

 

Не е упоменато какви точно ще са задачите на флагмана в състава на средиземноморската групировка.

 

През 2013 година беше дадено началото на руското военноморско присъствие в Средиземно море, в момента числеността наброява 10 плавателни съда, сменящи се на ротационен принцип.

 

Предишните флагмани на средиземноморската групировка бяха тежкият, ядрен крайцер „Петър Велики“, ракетните „Москва“ и „Варяг“. „Варяг“ е флагманът на тихоокеанската групировка и в момента е дислоциран в Средиземно море.

 

Ремонтът на самолетоносача

 

В изявлението относно „Адмирал Кузнецов“ се отбелязва, че след продължителната мисия, той ще бъде върнат обратно за ремонт, който може да продължи до 2 години.

 

„До края на годината самолетоносача ще бъде върнат за ремонт, който ще трае от две до две години и половина, решението вече е взето.“ — обяви същият източник.

 

Отбелязва се, че е необходимо подсилване на въздушната групировка с тази на „Кузнецов“.

 

Наскоро началникът на отдел „корабостроене“ към руския флот Владимир Тряпишников заяви, че модернизацията на „Адмирал Кузнецов“ ще предостави нови възможности на руския флот и ще бъде снабден с нови самолети. Според него, самолетоносачът ще е в състояние да базира новите МиГ – 29 К, както и други самолети.

Тагове: ; ; ; ;