«Очакванията на Турция за влизането й в Европейския съюз са под въпрос», — това заяви ръководещият контрола над държавите, целящи присъединяването към ЕС. Повод за изявлението му е нарушената свобода на словото в Турция, съобщи британското издание  Тhe Independent.

 

В петък по решение на Конституционния съд поредният опозиционен вестник в страната («Заман») фактически бе национализиран, съдът постанови попечителски управителен съвет над изданието. Според журналистите от вестника, това означа скорошно окончателно закриване на критикуващия управлението на Ердоган вестник.

 

Турската полиция се разправи жестоко с множеството протестиращи пред редакцията в петък, използвайки сълзотворен газ, водомети, довели до влошаване на здравословното състояние на редица протестиращи, включително на турски депутати от опозицията. Полицията атакува офисите на изданието и осъществи обиск.

 

Главният редактор и водещ журналист на вестник «Заман» беше уволнен в събота. Той сподели пред журналисти, че с този престъпен акт журналистите от вестника няма да се съобразят, както и че той ще остане завинаги в историята на Турция като «черно петно».

 

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан написа в „Туитър“, че правата на човека „не подлежат на договаряне“ с бъдещите членове на ЕС.

Тагове: ; ; ; ;