Реакцията на избирателите в Рейнланд-Пфалц, където Ангела Меркел проведе среща с електората, показа: колкото са по-близо парламентарните избори в Германия, толкова по-малко са привържениците на Християн-демократическия съюз (ХДС) и лично на канцлера, пише The Independent.

 

Атмосферата по време на предизборните събрания на ХДС в Бад-Крайцнахе започна да се нажежава, веднага щом Меркел заговори за миграционната криза:

 

«Ние бихме искали осезаемо да намалим броя на влизащите в страната бежанци. Въпросът е в това, как можем да реализираме тази политика. Канцлерът предложи изход — първоначално да се установи първопричината за масовото бягство на гражданите от Сирия, но речта й не предизвика ентусиазъм сред събралите се», — се отбелязва в статията.

 

«Независимо от уважението, което предизвиква Меркел като «световен лидер», независимо от уверенията й, че Германия ще успее да се справи с миграционната криза, избирателите, включително членовете на нейната партия, са готови да накажат канцлера за това, че тя твърде много мисли за света, а твърде малко  за Германия», — подчертава изданието.

 

Според неотдавнашните социологически проучвания, над 80 % от немците считат, че правителството на Меркел «е изгубило контрол» над кризата, добавя изданието.

Тагове: ; ; ; ; ;