Канцлерът на Германия Меркел е възмутена от  Гърция, която, според договорката, е трябвало да гарантира настаняването поне на 50 000 мигранти в края на 2015 година, но не е спазила обещанието си.

 

«Атина по най-бързия начин да изпълни обещанието си да осигури 50 000 места за бежанци», призова тя интервюто си за „Билд ам Зонтаг“.

 

“Гърция трябваше да е осигурила 50 000 места за настаняване на бежанците още до края на 2015 г. Изоставането трябва да се навакса сега със скоростта на светлината, защото гръцкото правителство трябва да гарантира нормални жилищни условия на мигрантите”, категорична е Меркел.

 

Германският канцлер заяви, че ЕС ще трябва да помогне на Гърция за изпълнението на така поставената задача. Понастоящем в Идомени има поне 10 000 мигранти. Те са транспортиране от островите в Егейско море. Атина се опитва да ги прехвърли към Европа, но за момента тези нейни усилия не дават резултат.

 

Македония отказва да ги приеме, освен минимума от около 500 мигринти на ден. Баварският премиер Хорст Зеехофер даде висока оценка на действията на тези държавите от Западните Балкани защото защитават границите на Европа. Той заяви, че налагането на граничен контрол от тях се отразява благоприятно на Германия, намалявайки влизащите на нейна територия мигранти.

 

„Налице е поврат в бежанската политика и тя се дължи на закриване на големи части от Балканския път“, каза Зеехофер пред списание „Шпигел“. Мигрантският поток През 2015 г. Европа бе изправена пред най-голямата криза от своето създаване. Тя бе предизвикана от масовата миграция.

 

Основните маршрути, по които мигрантите пристигат в Европа, са през Средиземно море в Гърция и Италия.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;