Центърът за примирие между враждуващите страни в Сирия ще помогне да се гарантира безопасността на лидерите на сирийските опозиционни формирования и лидерите на местните администрации, които са подписали споразумението за прекратяване на боевете, заяви началникът на Центъра генерал-лейтенант Сергей Кураленко.

 

Според него, от началото на работата на Центъра по примирието руските специалисти са провели 23 срещи с представители на различни сирийски опозиционни групи и политически сили.

 

«Дори за този малък срок ние отбелязваме съществени изменения в хода на преговорите», — отбеляза Кураленко.

 

Той съобщи, че ако в първите дни от работата на Центъра като ключово условия за примирието опозиционните лидери са искали гаранция за защитата и сигурността от държавните сирийски структури, то днес — точно обратното.

 

«Те молят да се гарантира тяхната безопасност от бойците от групировката ИД и другите терористични организации, които са обявили «лов» за опозиционери, подписали споразумението за примирие», — каза Кураленко.

 

«Ние ще помогнем да се гарантира сигурността на лидерите на сирийските опозиционни формирования и лидерите на местните администрации, които са подписали споразумението за прекратяването на бойните действия», — подчерта той.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;