Реакцията на избирателите в Рейнланд-Пфалц, където Ангела Меркел проведе среща с електората, показа: колкото са по-близо парламентарните избори в Германия, толкова по-малко са привържениците на Християн-демократическия съюз (ХДС) и лично на канцлера, пише The Independent.

 

Атмосферата по време на предизборните събрания на ХДС в Бад-Крайцнахе започна да се нажежава, веднага щом Меркел заговори за миграционната криза:

 

«Ние бихме искали осезаемо да намалим броя на влизащите в страната бежанци. Въпросът е в това, как можем да реализираме тази политика. Канцлерът предложи изход — първоначално да се установи първопричината за масовото бягство на гражданите от Сирия, но речта й не предизвика ентусиазъм сред събралите се», — се отбелязва в статията.

 

«Независимо от уважението, което предизвиква Меркел като «световен лидер», независимо от уверенията й, че Германия ще успее да се справи с миграционната криза, избирателите, включително членовете на нейната партия, са готови да накажат канцлера за това, че тя твърде много мисли за света, а твърде малко  за Германия», — подчертава изданието.

 

Според неотдавнашните социологически проучвания, над 80 % от немците считат, че правителството на Меркел «е изгубило контрол» над кризата, добавя изданието.

 

Консерваторите биха искали канцлерът да последва примера на властите в Австрия и страните от Балканския полуостров и да затвори границите на Германия за бежанците, но Меркел даде да се разбере, че няма да отстъпи от избрания път.

 

От създалата се вътре в страната ситуация могат да извлекат полза евроскептиците от «Алтернатива за Германия», твърди изданието.

 

Например, не така отдавна те предложиха да се стреля по нелегалните мигранти, които се доближават до границата на страната. В Източна Германия тази партия може да разчита на 20 % от гласовете.

 

«Меркел отиде твърде далеко по въпроса за бежанците. Аз наистина се боря за бъдещето на Германия. Повече няма да гласувам за Меркел. Мога да гласувам дори за «Алтернатива за Германия», при тях поне има ясно разбиране по проблема с бежанците», — цитира изданието един от избирателите.

 

Според различни оценки, ХДС може да изгуби над 3 хиляди членове заради недоволството от политиката на партията по миграционната криза, отбелязва изданието.

 

Десетки чиновници на местно ниво, на които се е наложило да си имат работа с големия поток от мигранти в градовете си, изпращат на Меркел гневни писма.

 

Преди визитата на Меркел в Рейнланд-Пфалц местните структури на партията се опасяваха, че пристигането на канцлера може да изплаши електората. В източна Германия, където са силни позициите на евроскептиците, по време на кампанията Ангела Меркел се е появила само веднъж.

 

Ако Меркел успее да сключи договор с Турция и да спре потока от мигрантите, Зеехофер, който е премиер-министър на Бавария и председател на «Християн-социалния съюз», може да мине от заплахи към дела и да подаде към правителството иск в Конституционния съд.

 

«От това правителствената коалиция, а заедно с нея и Меркел, могат да се озоват на дъното», — завършва британското издание.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;