Европа чака подробни обяснение от Турция около агресивните събитията с опозиционното издание «Заман», което бе атакувано със сълзотворен газ и водомети от органите на реда в страната.

 

Обясненията ще се обсъдят на среща на върха между представители на държавите от Европейския съюз и Турция, която ще се проведе утре, пише Deutsche Welle, позовавайки се на съобщение от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

 

„Турция има шанс да загуби сближаването си с ЕС“, заяви Шулц по повод агресивните действия на Анкара срещу свободата на пресата. 

 

Крайно безпокойство изрази и еврокомисарят по въпросите за европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан.

 

„Продължаваме да наблюдаваме внимателно събитията около изданията. Турция, като страна-кандидат на ЕС, трябва да се научи да уважава свободата на пресата“, написа той в социалната мрежа „Туитър“.

Снощи стана ясно още, че главният редактор на вестник „Заман“ е уволнен, а изданието е поверено на държавен попечителски управителен съвет, което по същество означава национализация на частно издание.

По-рано турската власт закри други вестници, телевизионни канали и радиостанция, а някои журналисти бяха арестувани по обвинение в шпионаж. За двама от тях дори беше поискан доживотен затвор.

Тагове: ; ; ; ;