В интервю за вестник „Атлантико“специалистът по международни отношения Роланд Ломбарди твърди, че действията на Русия в Сирия не само не представляват заплаха за западна Европа, но и има пълно съвпадение на целите.
 
„Трябва да си напълно сляп или идиот, за да не видиш, че с действията си в Сирия Русия защитава интересите на Европа и Франция“,  – твърди Ломбарди.
 
Според анализатора, заплахата идва от Турция и Саудитска Арабия — съюзници на Запада. В момента двойната игра на тези две държави със терористите от Ислямска държава и желанието им да качат на власт салафитите и „Мюсюлманско братство на власт, както това вече се случи във всички държави от „Арабската пролет“, в момента са напълно очевидни.
 
Саудитска Арабия и особено Турция стават все по – изолирани и губят позиции на международната арена. В пристъп на паника Анкара с подкрепата на Ер-Рияд прибързано заплаши със нахлуване в Сирия, където целта няма да са джихадистите от Ислямска държава, а ликвидиране на кюрдите — ценен съюзник за Запада, а и на Русия. 
 
„Ердоган разчита на ескалация на конфликта и грешка на Русия, за да се задейства член пети от Устава на НАТО и алиансът да му помогне. Но Турция вече е бедствие. Трябва да се очакват нови провокации, подобни на свалянето на руския Су – 24 миналата година.“, — допълва Ломбарди.
 
Анализаторът изразява надеждата си, че Русия няма да попадне в капана на Турция и се надява, че САЩ ще упражнят влиянието си върху Анкара, за да спадне напрежението.
„При положение, че остава по – малко от година до края на мандата на Обама, на него не му трябва широкомащабна война сРу сия за сметка на съюзните Турция и Саудитска Арабия.“, — твърди събеседникът на „Атлантико“.
 

 

Той счита, че примирието, което по същество е предложение за мирно разрешаване на кризата в Сирия, чийто инициатор е Русия, е най – сериозното, рационалното и обслужващо в максимална степен интересите на всички. Кремъл вече успя да си осигури подкрепата на Иран, Китай, Египет, Йордания, ОАЕ и дори Израел, а това води след себе си и привличането на кюрдите. Дори САЩ постепенно преосмислят позицията си относно уреждането на конфликта, заключва Ломбарди.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;