Сирийската правителствена армия на Башар Асад и палестинска милиция овладяха стратегически важният хълм Тал Масбах — последната стратегическа територия на ИД.
Сериозно укрепената позиция охранява подстъпите към пътя Саламия – Рака, водещо до крепостта на ИД Ар Рака, – съобщи агенция Ал-Масдар, цитирайки военни източници.
По – късно  сирийската армия атакува щурмово селището Закия и овладя важни пътни артерии близо до него, отрязвайки пътищата между Рака и съседната провинция Хама. 
 
Източник от 55 бригада е информирал агенция Ал – Масдар са укрепили позициите си в Тал Масбах, но са били принудени спешно да се насочат на североизток по посока на пустинята на границата между Рака и Хама, където в момента битката между терористите и правителствените сили е в разгара си. 
 
Правителствените сили са в готовност да си възвърнат и авиобаза Табака която беше овладяна от ИД през август 2014.
 
Военни източници са споделили пред Ройтерс следното:
„Тази офанзива индикира бъдещи терористични операции в Рака. Фронтът в тази провинция е отворен и стартира от района на Табка.“
Овладяването на провинция Рака ще позволи на Дамаск да възвърне контрола си върху територии, в които правителственото присъствие липсва от 2014 година насам. Това сериозно ще затрудни и евентуалното разполагане на Саудитски войски в района. 
 
Припомняме, че Саудитска Арабия имаше намерение да разположи значително количество военна техника и войска в разкъсваната от война Сирия, за да предпази от пълен разгром финансираните от нея терористични групировки, воюващи срещу режима на президента на Сирия Башар ал Асад. 
 
Рияд отправи и заплахи, че сирийският президент ще бъде свален, ако сам не напусне поста си в периода на политическият преход.
„Асад ще напусне! В това нямаме никакви съмнения. Или ще е доброволно, или ще се случи след употреба на груба сила“, – заяви външният министър на Саудитска Арабия Адел ал Джубеир пред CNN.
 
Заплахата от саудитско нахлуване и артилерийският обстрел от страна на Турция се случиха по време на успешната офанзива на сирийската армия и кюрдите срещу Алепо, който също е изключително важен регион.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;