В трудни икономически условия президентът на Русия Владимир Путин се изяви като «майстор на голямата игра», пише за The Washington Times  Тод Ууд. Според журналиста, за това изиграват ролята си икономическите изводи от краха на СССР и кризата през 1990-те.

 

«Победата над съветския гигант бе постигната чрез неговата финансова слабост. Уроците от това бяха извлечени от Путин, видно от това, как той реагира на финансовите условия, с които се сблъсква страната», — се казва в статията.

 

Преди всичко, пише авторът, Москва погаси голяма част от държавния си дълг и го поддържа на ниско ниво — не повече от 20 % БВП. Държавният дълг на западните държави е значително по-голям. Финансовата безотговорност на Запада поразява», — отбелязва авторът.

 

Нивото на валутните резерви на Русия, точно обратното, се натрупват, което й позволява да се справи с финансовите трудности в миналото. Дори по време на настоящата криза Москва се старае да не занижава нивото на резервите си, пише журналистът. Заедно с това той отбелязва, че Русия така и не е успяла да се избави от суровинната си зависимост, твърди авторът.

 

Но и тук Путин, според журналиста, «демонстрира размах по финансовите въпроси, повишавайки цената на нефта само чрез преговори и запазвайки при това високо ниво на добив».

 

Русия не може да си позволи да намали производството на нефт и газ и да рискува да изгуби чуждестранните си купувачи, посочва авторът на статията.

 

Авторът припомня, че цената на нефта се е стабилизирала на ниво над 30 долара за барел — което е значително повече от прогнозираните от аналитиците 15 долара.

 

«Трябва да се очакват нови «слухове» за намаляване на добива и «споразумения» на ОПЕК за стабилизиране на пазара — докато предлаганите на пазара обеми не се намалят и цените не се вдигнат още повече», — счита той.

 

«Путин много добре разигра слабите си финансови карти», — прави извода си авторът от WT.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;