Обръщението е публикувано на официалния сайт на Министерството на външните работи

«Скъпи сънародници,

 

Днес празнуваме 138-та годишнина от Освобождението на България. Искам да използвам възможността да Ви поздравя по случай празника, честван от поколения родолюбиви българи. 3-ти март е една от датите, които символизират историческата грамотност, политическата зрялост и духовната смелост на българския народ. На днешния ден отбелязваме и закономерното ново начало на българската държавност, защитено от нашите предци с решителна героичност.

 

Богатото историческо житие на българите ни е направило мъдър и спокоен народ. Няма енциклопедия, която да „побере” опита на българския народ. Опит, от просвещението на който – писмено и духовно, са черпили и други нации. Опит, заради който няма пленено българско знаме, но заради който трибагреникът ни се вее гордо по подиумите на спортни и научни сцени.

 

Именно затова всеки един българин, независимо къде живее, има основания за самочувствие, защото сме наследници на дълбока и богата традиция. И всички Вие, които учите, работите и живеете в различни държави, сте българското лице пред света. С Вашия труд, компетентност, професионализъм и отвореност към света, Вие представлявате България и активно допринасяте за интелектуалното и културно обогатяване на средата, в която живеете. Вие сте „витрината” на България пред света и нейният първи дипломат.

 

В защита на Вашия живот, сигурност и права, можете да разчитате на българския дипломатически корпус. Искам да благодаря на колегите за техния професионализъм и да споделя, че заедно с тях споделяме отговорността за посрещане очакванията на нашите сънародници в страната и в чужбина. И всички заедно, особено на празници като днешния, да търсим обединението не само в колективната си памет, но и в общото ни бъдеще като уважаван и проспериращ народ!

 

Историческата дълбочина на българите предполага амбициозни хоризонти и достойни перспективи пред България и нейните граждани. Няма предизвикателство пред нашите съотечественици, което да не се загуби в далечината, погледнато от върховете на Шипка.

 

Честит Национален празник!»

Тагове: ; ; ; ; ;