Турската полиция не разрешава сътрудниците на опозиционния вестник Zaman да влязат в офисите в сградата на вестника в Истанбул, завзета от полицията миналата нощ, очаква се аналогичен щурм в офиса на изданието в Анкара, съобщи журналистът от вестника Емре Сонджан.

 

Съдът в Истанбул в петък назначи попечителски управителен съвет над вестника, което по същество означава национализиране на изданието. Журналистите считат, че това ще доведе до неговото закриване — едно от малкото останали в Турция опозиционни издания.

 

Полиция с помощта на водомети и сълзотворен газ разгони през нощта срещу събота стихийния митинг около редакцията, пред която се бяха събрали стотици читатели на изданието. Те скандираха «Долу ръцете от нашия вестник» и «Свободната преса не може да бъде заставена да замълчи». След това полицаите нахлуха в сградата на редакцията, изхвърляйки оттам журналистите. От сълзотворния газ пострадаха няколко депутати от турския парламент от опозицията, а също журналисти от вестника. Според главния редактор Абдулхамит Билиджи, случилото се ще остане в историята на Турция като черно петно.

 

«Аз съм в офиса на вестника в Анкара, очаква се и тук същият щурм, както и последващо предаване на управлението на назначените от съда попечители. Очакваме и нас да ни изхвърлят от редакцията», — каза главният редактор.

 

Той добави, че «решението на съда е абсолютно незаконно, ние не го признаваме и няма да му се подчиним».

 

«Още от сутринта в наша подкрепа дойдоха стотици читатели, но ние ги помолихме да се разотидат, защото се страхуваме за техния живот. През нощта истанбулската полиция действа пределно жестоко спрямо привържениците на вестника», — отбеляза Сонджан.

 

Според него, журналистите «няма да продадат честта си» и ще откажат да работят под външно управление.

 

Във вторник в Турция бяха затворени частните телевизионни канали Kanaltürk и Bugün TV, вестниците Bugün Gazetesi и Millet Gazetesi, а също радиостанция Kanaltürk Radyo.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;