Вън връзка с агресия на турската власт спрямо медиите в страната след скандала с опозиционния вестник Заман и Джумхюриет, Русия призовава западните си партньори да изискат от Анкара спазване на европейските и международни стандарти за свободата на словото, се казва в коментара на официалния представител на МВнР на Русия Мария Захарова, разположен в сайта на външнополитическото министерство.

 

Главният редактор на опозиционния вестник Джумхюриет Джан Дюнар и шефът на редакцията в Анкара Ердем Гюл бяха арестувани на 26 ноември 2015 година. Прокуратурата в Истанбул обвини и двамата в шпионаж и изиска доживотен затвор. Конституционният съд на Турция миналия четвъртък постанови, че арестът на журналистите е нарушение на правата им, след което Дюндар и Гюл бяха освободени.

 

Ердоган заяви, че няма да приеме това решение, не може да го уважи и обвини Конституционния съд на Турция в нарушаване на основния закон на страната.

 

Захарова отбеляза, че «ръководството на страната в своя нетърпящ възражения маниер заяви, че не признава и няма да уважи решението на Конституционния съд за освобождаването на издателите на вестник Джумхюриет. Те са обвинени, защото разобличиха доставката на оръжие за сирийските терористи от страна на турското разузнаване. Вероятно негодуванието на Ердоган е предизвикано и от новите материали във вестника за контактите на турските военни с Ислямска държава. Сигналите трябва да бъдат разследвани от световната общност, а в самата Турция е налице на само ликвидиране на свободата на словото с цел прикриване на съдействието на терористите, но и пренебрежение към съдебната власт», — отбеляза Захарова.

 

«Убедени сме, че така изброените сюжети, към които спада и натискът над холдинг Феза и вестник Заман, изискват стриктно разглеждане в Съвета на Европа и ОБСЕ. Разчитаме нашите западни партньори ще изискат спазване на европейските и международни ангажименти относно свободата на словото и медиите», — отбеляза Захарова.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;