Турската полиция нахлу в офисите на опозиционния вестник Заман, разгонвайки със сълзотворен газ и водомети хората, протестиращи срещу завземането на изданието, провежда се обиск, съобщава самото издание.

 

По-рано в петък съдът в Истабул назначи попечителско управление на изданието. Журналистите считат, че това ще доведе до неговото закриване. Заман е един от малкото останали в Турция опозиционни вестници на фона на нарастващия политически натиск от страна на властта.

 

Полицията продължава да разгонва стихийния митинг около редакцията, около която са се събрали хиляди хора, те скандират «Долу ръцете от нашия вестник» и «Свободната преса не може да бъде заставена да замълчи».

 

В разгонването на протестиращите участват стотици полицаи, които използват сълзотворен газ и водомети. От сълзотворния газ пострадаха няколко депутати от опозицията и служители във вестника. Според главния редактор Абдулхамит Билиджи, случилото ще влезе в историята на Турция като черно петно.

 

В редакционна статия в петък Заман съобщи «за започване на последната фаза за натиск над тези, които упорито остават независими в публикациите си».

 

В редакционната колонка се казва, че журналистите вече по-често ходят в съда, отколкото са на работа в редакциите си. Болшинството журналисти, които са били задържани и са се сблъскали със съдебни искове, продължават да са в затворите.

 

Както се казва в статията, още един начин да се заставят медиите да замълчат — това е назначаването на попечителското управление. За пример се дава назначаването на правителствено управление на опозиционните канали Bugün TV и Kanaltürk, след което и двата са били затворени под предлог, че са банкрутирали.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;