Държавният департамент на САЩ допускат възможността терористите в Сирия да са получи оръжие и боеприпаси от Турция. Русия се надява, че САЩ и в бъдеще ще бъдат гарант за примирието, заяви пред журналисти в събота първият заместник председател на комитета по отбраната и сигурността към Съвета на Федерациите Франц Клинцевич.

 

САЩ не могат да потвърдят съобщенията, че терористите в Сирия получават оръжие и боеприпаси от територията на Турция, но знаят, че турско-сирийската граница както и преди не е затворена. Това днес заяви официалният представител на Държавния департамент на САЩ Джон Кирби, коментирайки по молба на журналистите информацията за руския Център за примирие между враждуващите страни в Сирия.

 

«Ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Джон Кирби допусна възможността терористите от Сирия да получават оръжие и боеприпаси от територията на Турция, констатирайки, че границата между двете страни както и преди «e отворена», — отбеляза Клинцевич.

 

«Доставките от Турция на оръжие за терористите чрез конвейери, което е потвърдено документално, това е първият критичен момент в сирийското примирие», — каза Клинцевич.

 

Според него, Русия «разчита САЩ заедно с Русия да бъдат гаранти и инициатори на примирието, а и в бъдеще да изпълняват тази своя роля».

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;