Генерал Столипин, документален филм (видео)В петък бяха проведени тежки телефонни разговори за Сирия. Путин говори едновременно с четирима европейски лидери — с лидерите на Германия, Франция, Великобритания и Италия. Изводите са, че тревогата расте, а разногласията между страните си остават.

 

Един от проблемите, който все още не е решен, е следният — кой да се счита за терорист и кой не. Въпросът е на живот и смърт.

 

От него зависи следното: кой в Сирия трябва да бъде унищожен из корен и с кого трябва да се водят преговори. Поне да се опитат да водят такива.

 

Т.е. по кого трябва да се нанасят авиоудари в рамките на антитерористичните операции. Те продължават да се водят в Сирия. Всеки си ги води поотделно.

 

Тревогата е предизвикана от това, че примирието фактически не се спазва. Според данни от МВнР на Русия, за първите три денонощия то е било нарушено над 30 пъти. Русия и правителството на Сирия обвиняват за това опозицията, а тя обвинява тях.

 

Западните държави са склонни да подкрепят опозицията, в което се състоят и разногласията по време на преговорите в петък. Европейците считат, че Москва трябва да притисне Асад. Кремъл отговаря, че е добре Западът най-после да реши кого ще подкрепя в Сирия.

 

Между другото, ако минете поне по диагонал из блоговете и сайтовете на сирийските опозиционери, там ще намерите нещо ново: ако по-рано противниците на Асад сдържаха недоволството си относно нерешителността на Обама, то сега те го ругаят толкова, колкото ругаят и Русия. Русия е оплювана заради подкрепата й за Асад, а САЩ — защото са се разбрали с Путин и «са предали опозицията». По-радикалните опозиционери твърдят, че САЩ «ще отговарят за това».

 

Държавният департамент на САЩ преди броени часове предупреди за нова вълна на терор «по целия свят, особено в Близкия Изток, в Северна Африка, Азия и Европа». За възникналата опасност отново обявиха властите в Германия, Великобритания и други държави.

 

Примирието в Сирия е крехко. Няма да бъде лесно да се възобнови дори след 9 март, когато ще започнат новите преговори в Женева. Оптимизмът, излъчван от специалния представител на генералния секретар на ООН за Сирия Стафан де Мистура, е по-скоро дипломатически етикет, а не отражение на реалното състояние на нещата. Затова и се наложи воденето на спешни преговори  чрез конферентен телефонен разговор на най-високо ниво.

 

В петък в района на централна гара в София бе проведена мащабна акция от спецчасти. Бяха проверени документите на чужденци, според информация от медиите туристи от Дания, след което документите им бяха върнати, а туристите продължиха пътя си.

 

Няма информация за повода за спецоперацията.

 

Вероятно, за да не се насажда паника сред населението.

 

Да, не се паникьосвайте, но бъдете внимателни. Избягвайте стълпотворения на хора. Не контактувайте със съмнителни лица, както и с непознати.

 

Бъдете бдителни. При вида на съмнително лице, тихо и безшумно се свържете моментално с най-близкото управление на полицията.

 

Какво значи съмнително лице? Ако е навлечен с прекалено много дрехи, въпреки топлия ден, ако има странно поведение — неспокоен е, оглежда се, с изпъкнал поглед, ако си говори сам или не отговаря на въпросите на случайни минувачи…

 

Ще бъде повече от добре да не се криеш самосиндикално и да не си самовнушаваш страх, а да съдействаш на правоохранителите, ако случайността те сблъска с нещо подобно.

 

Да, те няма да оставят сигнала ти по повода без да реагират.

 

В това бъдете сигурни!

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;