НТВ излъчи в петък филм за руските медии, финансирани от американските фондове.

 

Авторите разказват, защо САЩ спонсорират опозиционната преса в Русия.

 

В разследването се твърди, че Държавният департамент на САЩ и американският бизнесмен Джордж Сорос тайно финансират руски медии. Доказателства са открити в разбитата поща на гражданина от САЩ Ерик Джонсън, заемащ длъжността изпълнителен директор на международната организация Internews Network.

 

От информацията в официалния сайт следва, че Джонсън се занимава със западна пропаганда 15 години, специализиран е в постсъветското пространство. Парите са отделяни за десетки руски издания и организации.

 

«Става дума за стотици хиляди, а в някои случаи и за милиони долари», — се казва във филма.

 

Един от получателите на парите е томският телевизионен канал ТВ2. Но журналистите от НТВ не са успели да се доберат до коментар от главния редактор на канала Виктор Мучник.

 

Авторите подчертават, че милиони долари са получили не крупни федерални руски издания, а малки регионални медии. Но за получените пари е потвърдил Андрей Мазов — директор на информационната агенция «Тульские новости». Той планирал чрез получените пари да закупи телевизионно оборудване, а спонсорите нямало да се намесват в информационната му политика, но по-късно «те започнали да го използват».

 

Схемата на финансирането на медиите чрез задгранични фондове била измислена, според авторите на филма, от Сорос. Тя представлявала заем с малък процент, докато редакционната политика е под контрола на кредитора. По същата схема бил финансиран и вестник «Челябинский рабочий», който, според журналиста Роман Грибанов, «винаги е имал критична позиция по отношение на властта».

 

Американците често провеждали задгранични семинари, където канели ръководители на руски регионални издания. На мероприятията американците казвали, че разбират колко са сложни нещата с руските журналисти, затова били готови да им помогнат. После сключвали споразумения и изпращали пари. Но ако публикациите и сюжетите не се харесвали на «задокеанските ръководители», то с журналистите започвали разговори, настоявали да се промени редакционната политика. От журналистите се изисквало активно да разпространяват информация за акциите на руската опозиция.

 

Още един получател на пари от MDIF е питерският вестник «Мой район», който сътрудничи с фонда около 10 годни. Създател на изданието е Григорий Кунис, който отказал да разговаря за взаимоотношенията си с чуждестранните фондове.

 

А якутската издателска къща «Норд-Пресс» е получила от фонда над 750 хиляди долара, твърдят авторите на филма. Когато собственикът Леонид Левин започнал да има проблеми с изплащането на заемите, неговият вестник «Якутск вечерний» започнал активно да критикува политиката на Русия и да подкрепя киевската власт.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;