Към разговора между президента на Русия Владимир Путин с канцлера на Германия Ангела Меркел, премиера на Великобритания Дейвид Камерън и президента на Франция Оланд за Сирия може да се присъедини още един участник, съобщи прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков.

 

На въпроса, дали това е президентът на САЩ Барак Обама, Песков каза: «Не. Работата е в това, че нашите европейски колеги вече имаха телефонен разговор с Обама по-рано. Сега те говорят с Путин».

 

Лидерите на гореизброените държави ще проведат днес, в петък, телефонна конференция, чиято основна тема ще бъде спазването на примирието в Сирия. Преговорите между световните лидери ще се проведат няколко дена преди планираните за 9 март дългоочаквани междусирийски преговори в Женева.

 

Експертите не изключват, че лидерите на четирите страни ще се опитат да уточнят, кого считат за терористи в Сирия, страните вероятно ще засегнат възможността за «сепаратистки действия» на територията на Сирия, за което по-рано вече заявиха Турция и Саудитска Арабия.

Тагове: ; ; ;