Из словото на президента Росен Плевнелиев преди традиционната заря-проверка по случай Националния празник 3-ти март на площад „Народно събрание“

 

«Ние, свободните българи, не просто отбелязваме успешния завършек на Руско-турската освободителна война. Днес почитаме героичната саможертва на всички онези многобройни националности, дали своя принос за българската свобода»

 

„Скланяме глави с признателност пред саможертвата на хилядите руснаци, финландци, румънци, белоруси, украинци, арменци, грузинци, поляци, литовци, латвийци, естонци, сърби и черногорци, участвали във войната. С гордост си спомняме и за онези хиляди наши предци от българското опълчение, които с подвига си доказаха на света, че след 500 години чужда власт българинът е заслужил своята национална свобода. Честваме и делото на поколения български възрожденци и революционери, положили живота си за духовното и политическо въздигане на Родината”.

 

„Нашите предци с готовност платиха своята висока цена за мечтата да я има България. Хиляди опълченци и доброволци с гърдите си браниха до последно светлината на свободата. Нека вместо нас говорят думите на съвременниците, на онези, които с очите си видяха подвига на нашите предци”.

 

«Кризи е имало и ще има. Хуманизмът, върховенството на закона и споделените ценности са верният път за достойното справяне с тях. Днес няма народ и държава, която може да се справи сама с глобалните кризи и предизвикателства”.

 

„Мир се постига чрез интеграция и сътрудничество между народите. Само така ще научим децата си, че българите са народ с достойнство и самочувствие и гледаме напред. Нека днес отново извикаме с пълно сърце: «Да живее България!”

 

Руският посланик отново не беше поканен.

 

Г-н Президент, на 3-ти март българският народ НЕ отбелязва успешното завършване на Руско-турската война. На 3-ти март българският народ отбелязва ОСВОБОЖДЕНИЕТО на България от ТУРСКО РОБСТВО, което освобождение българският народ ДЪЛЖИ НА РУСИЯ!

 

Президентът не произнесе думите, които изрича целият български народ: «Поклон, Русия, че ни освободи!»

 

Срам за нацията!

Тагове: ; ; ; ; ;