САЩ притежават информация, че терористичните групировки ИД и «Ал Кайда» подготвят атентати срещу американски граждани зад граница, включително в Европа, съобщиха ТАСС и Франс прес.

 

«Европейските държави са уязвими за нападения от страна на международни терористични организации», се казва в предупреждението за терористична заплаха, публикувано от американския Държавен департамент.

 

Нападенията ще бъдат извършени от терористи, които пряко не са свързани с джихадистки групировки, но са под тяхно влияние. Очакват се нападения над транспортната система и други места, в които се събират голям брой хора, без предварително предупреждение, уточняват американски експерти, цитирани от ТАСС. Високата опасност от атентати в европейския континент ще се запази, докато европейски членове на Ислямска държава се връщат от Сирия и Ирак.

 

До момента са осуетени 75 заговора на ИД срещу западно-европейски държави. Основната мишена на групировката са Съединените Щати, се казва в отделно изявление на Майкъл Маккол, председател на комисията за вътрешна сигурност на Камарата на представителите на САЩ.

Тагове: ; ; ; ; ;