Европейския Съюз ще понесе загуби в милиарди, ако контролът на вътрешните граници не бъде отменен в скоро време, прогнозира Европейската Комисия.

 

Прогнозите на Европейската комисия са  за милиарди загуби за икономиката на ЕС, в случай, че контролът на вътрешните граници на Евросъюза, върнат в някой страни в началото на годината, не бъде отменен в най-скоро време, съобщава  Deutsche Welle.

 

За да не допусне тези загуби Брюксел е изготвил план по спасяването на Шенген.

 

95

» Възобновяването на граничния контрол ще повлече след себе си сериозни икономически, политически и социални загуби», се говори в плана, чийто работен вариант е попаднал в немското издание  Suddeutsche Zeitung (SZ).

 

Проверките на границите, не само ще лишат гражданите на ЕС от свободно придвижване, но ще нанесат и вреда на вътрешния европейски пазар. Загубите за европейската икономика възлизат от 7  до 18 милиарда евро годишно ( тоест 0, 13%  от БВП нпо цялата  Шенгенска зона, обединяваща 26 държави). На пръв поглед загубите не изглеждат значителни за мащабите на европейската икономика, но за отделно компании биха се оказали доста съществени, отбелязва немското издание SZ.

 

Най- много от пограничния контрол ще пострадат транспортните и логистични птрасли.

Освен това, ежедневно в задръстванията ще изчакват около 1,7 милион а души, пресичащи вътрешните граници на ЕС на път за работа. По изчисления на Еврокомисията, компаниите, в които работят тези хора, ще понесат загуби в размер от 2,5  до 4,5 милиарда евро, само заради загубеното време в чакане на границите.

 

Туристическия сектор ще изгуби над 13 милиона от резервации в хотели, което се равнява на около 1 милиард евро пропуснати ползи.

Отделно, административните разходи за обслужване на границите ще съставят минимум 1 милиард евро, без  да се смятат разходите за създаването на самите гранични постове, които по оценки на Еврокомисията ще съставят още няколко милиарда евро.

 

За предотвратяване на развитието на такъв негативен сценарий за ЕС, Брюксел предага » пътна карта» на поетапна отмяна на контрола по вътрешните граници на Шенгенската зона. Като начало, е необходимо оказването на помощ на Гърция за защита на външните граници на ЕС, като за тази цел се планира привличането на агенция  Frontex.

През есента трябва да бъде завършена и подготовката на общоевропейските погранични и крайбрежни служби, които ще охраняват границите на Евросъюза.

В края на 2016 година, според плана на Еврокомисията, пограничия контрол в ЕС трябва напълно да бъде отменен.

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;