САЩ поздравиха България по случай националния ни празник. Това става ясно от съобщение публикувано на сайта на американското посолство в страната ни. Същото направи и Русия чрез писмо от руския премиер Дмитрий Медведев до министър-председателя Бойко Борисов.

 

Джон Кери, държавен секретар на САЩ, в свое изявление от името на президента Барак Обама и гражданите на щатите поздравява българския народ. Кери акцентира върху общите ангажименти между България и САЩ за демократичното управление, сигурността, човешките права и върховенството на закона.

 

«Ние си сътрудничим в борбата срещу тероризма, както и в сферата на енергийната сигурност и образованието. Като съюзници в НАТО ние задълбочихме връзките си в отбранителната сфера чрез съвместни и многостранни учения, чийто домакин бе българското правителство. Ние поехме ангажимент през тази година да укрепим нашите търговски и инвестиционни взаимоотношения, да засилим нашето сътрудничество в областта на правоприлагането, да насърчим туризма и увеличим двустранния културен, професионален и образователен обмен.», казва Джон Кери в поздравителното си изявление. 

 

Българският народи получи поздравления за 3-ти март и от премиера на Русия Дмитрий Медведев. Той изпрати писмо до министър-председателя Борисов, в което поздравява България по случай 3 март.

 

«Поздравявам ви по случай Националния празник на България — Деня на освобождението от Османско иго. Убеден съм, че по-нататъшното развитие на целия комплекс на руско-българското сътрудничество, реализацията на съвместните проекти в търговско-икономическата, инвестиционната и хуманитарна област напълно отговарят на фундаменталните интереси на страните ни», казва Дмитрий Медведев в приветствието си. 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;