По време на Руско-турската война от 19 век, Русия воюва и за вярата, наред с всички други мотиви, които обаче са второстепенни. Това каза в предаването „Червена линия“ на Радио „Фокус“ историкът проф. Андрей Пантев. По думите му, с тази война Русия върши една велика европейска освободителна мисия.

 

„На 3-ти март 1878 година, след векове страдания и саможертвени освободителни акции, най-сетне на политическата карта на Европа е възстановена държава с име България. Това е големият взрив, при който се създава една държава, на която й беше писано да преживее век на победи и разочарования, на триумфи и трагедии. Нашите мъченици, не са тръгнали да се бият защото са толкова гладни и жадни, колкото за да възстановят историческото величие на България“.

 

„Не разбирам защо трябва да приемаме безусловно, че Русия е длъжна да освободи българите. Този път Русия воюва и за вяра. Да се избави един християнски народ, който лежи в темелите не само на православната, но и на европейскатата цивилизация. В това отношение можем да кажем дори, че Русия вършеше една велика европейска освободителна мисия“.

 

«Историята трябва да бъде уважавана, но не трябва да носи послания на съвременна омраза. Много народи са се избивали безмилостно, но това не означава, че днес трябва да мразим наследниците на тази държава, която е стояла зад тези жестокости“.

 

«Не одобрявам включването на скорошни исторически периоди в учебните планове и съм категоричен, че за да бъдат оценени събитията, те трябва да са на достатъчно дистанция от съвремието. В противен случай в стремежа си да отречем една крайност – на класово-партийния подход – слизаме до нивото на едно раболепно утвърждение на всичко онова, което е било преди това. Родолюбието се учи най-напред на „бабино коляно. Семейството е онова, което учи и вдъхва респект, но разбира се в училище трябва да се култивира тази дарба да обичаме Отечеството».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;